Pizza wcale nie musi być symbolem zgniłego zachodu. W Słupsku działa najstarsza polska pizzeria prowadzona przez Powszechną Spółdzielnię Spożywców „Społem” w Słupsku.
Pizzeria działa przy Barze Mlecznym „Poranek”, uruchomiono ją 8 brzeźnia 1975. Na pomysł jej uruchomienia wpadł jeden z dyrektorów Zakładu Kompleksowych Wdrożeń w „Społem” Słupsk po wizycie na targach kulinarnych w Mediolanie, gdzie przedstawiał „Karczmę Słupską”.
Pizza składa się robionego mechanicznie ciasta drożdżowego, grubszego niż we Włoszech, sera żółtego i farszu: z pieczarkami albo z kiełbasą. Czasami dostępny jest farsz z boczkiem. Przez jakiś czas były też dostępne farsze z baraniny, suszonych grzybów, boczniaków, jajka, makreli. Do tego możliwy jest keczup lub sos czosnkowy, płatne osobno. Wyrób jest świeży, zdrowy, pożywny i niedrogi. Wypiek odbywa się w zdobionym piecu. Podobne pizzerie „Społem” otworzyło później Ustce, Lęborku, Koszalinie i Bytowie, ale obecnie nie istnieją.
Pizzeria przy Barze Mlecznym „Poranek” dziennie w sezonie potrafi sprzedać ponad 800 sztuk, poza sezonem ok. 500, mimo że nie prowadzi dowozów i nie ma reklamy, nie ma nawet własnego szyldu. W lokalu jest miejsce do jedzenia jedynie dla 10 osób, w sezonie stoliki również na zewnątrz. Pizzę sprzedaje się także na wynos. Wystrój pizzerii nie zmienił się od lat 70., podobnie jak receptura i piec.
Pizzeria działa przy Barze Mlecznym „Poranek”, uruchomiono ją 8 brzeźnia 1975. Na pomysł jej uruchomienia wpadł jeden z dyrektorów Zakładu Kompleksowych Wdrożeń w „Społem” Słupsk po wizycie na targach kulinarnych w Mediolanie, gdzie przedstawiał „Karczmę Słupską”.
Pizza składa się robionego mechanicznie ciasta drożdżowego, grubszego niż we Włoszech, sera żółtego i farszu: z pieczarkami albo z kiełbasą. Czasami dostępny jest farsz z boczkiem. Przez jakiś czas były też dostępne farsze z baraniny, suszonych grzybów, boczniaków, jajka, makreli. Do tego możliwy jest keczup lub sos czosnkowy, płatne osobno. Wyrób jest świeży, zdrowy, pożywny i niedrogi. Wypiek odbywa się w zdobionym piecu. Podobne pizzerie „Społem” otworzyło później Ustce, Lęborku, Koszalinie i Bytowie, ale obecnie nie istnieją.
Pizzeria przy Barze Mlecznym „Poranek” dziennie w sezonie potrafi sprzedać ponad 800 sztuk, poza sezonem ok. 500, mimo że nie prowadzi dowozów i nie ma reklamy, nie ma nawet własnego szyldu. W lokalu jest miejsce do jedzenia jedynie dla 10 osób, w sezonie stoliki również na zewnątrz. Pizzę sprzedaje się także na wynos. Wystrój pizzerii nie zmienił się od lat 70., podobnie jak receptura i piec.